Cudowny odpad

Powstaje z mleka jako produkt uboczny w czasie produkcji serów. Wyglądem przypomina żółto-zielonkawą ciecz o cierpkim i kwaśnym smaku. Jej cenne właściwości lecznicze znano już w starożytności, a zwolennikiem stosowania był sam Hipokrates, polecając ją przy zatruciach pokarmowych, do oczyszczania wątroby,  czy odtruwania organizmu. W średniowiecznej Europie wykorzystywana była jako lek, balsam do ciała, a nawet afrodyzjak. Co to za tajemnicza substancja? To serwatka!

 

serwatka

Obecnie serwatkę stosuje się zarówno do celów kulinarnych, jak i pielęgnacyjnych. Walory smakowe serwatki wykorzystują Węgrzy i Słowacy przyrządzając tzw. zupy kudarskie.  Znana jest także dieta serwatkowa polegająca na spożywaniu  tego płynu kolejno przez 20 dni. Dzięki temu zwiększamy siły obronne organizmu, gdyż serwatka działa immunomodulacyjnie, a także antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo.  Polecana jest przy nadciśnieniu i cukrzycy, gdyż reguluje poziom cukru . Osobom cierpiącym na zaparcia pomoże wypijanie rankiem na czczo szklanki serwatki. W szpitalu w Jilemnicy  stosuje się natomiast okłady serwatkowe jako kuracje na egzemy. Niepozorna serwatka ma też wiele zaskakujących właściwości, łagodzi bowiem objawy stresu, depresji.

 

Te cudowne właściwości serwatka zawdzięcza składnikom odżywczym, m.in. aminokwasom, których wartość biologiczna jest większa niż w kurzym jaju. Ten niepozorny płyn to prawdziwa bomba witaminowa, w której skład wchodzą witaminy  B1, B2, B6 i B12, a także kwas pantotenowy. Niedobory tego ostatniego powodują stany zapalne skóry i wypadanie włosów. Oprócz tego stwierdzono liczną obecność składników mineralnych: fosforu, wapnia, jodu i sodu.

 

Kobiety od wieków cenią właściwości pielęgnacyjne serwatki, gdyż poprawia wygląd włosów i skóry, a dzięki pożytecznym bakteriom jest też stosowana do higieny intymnej. Serwatka może być stosowana zarówno w kuracjach zewnętrznych, jak i wewnętrznych, z tym, że świeży płyn można pić tylko wtedy, gdy jest pozyskiwany przy zachowaniu określonych warunków: kontrolowana hodowla krów, szybka obróbka mleka po wydojeniu i wreszcie możliwie szybkie zużycie samej serwatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *